Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątn
adamos: Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego krawedz
podstawy wynosi 8 cm a kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy jest równy
45 stopni
30 lis 17:19
adamos: Pomoże ktos?
30 lis 17:27
30 lis 17:29
eM: narysuj to sobie, masz ten kąt alfa=45 stopni, będziesz musiał podstawić tangensa, wyjdzie Ci
że tg45=
H4 gdzie H to wysokość ostrosłupa, a 4 to połowa długości boku podstawy.
Obliczysz z tego H, a dalej to już z górki
30 lis 17:36
eM: jak nie ogarniesz to daj mi tu swój email wyślę Ci zdjęcie
30 lis 17:37
adamos: dexter617@o2.pl
30 lis 17:44
adamos: nie czaje
30 lis 17:49
eM: wysłałem, wisisz mi pisiont groszy
30 lis 17:51
adamos: W stożku kąt rozwarcia wynos 90 stopni oblicz v i pc jezeli srednica podstawy wynosi 8 cm
mi wyszło v=256√2/3
a pc 64+32√2
30 lis 17:53
eM: V=643π
30 lis 17:57
adamos: jak?
30 lis 18:01
eM: Z funkcji trygonometrycznych, znów tangens. Wysokość przecina kąt rozwarcia na pół. Dostajesz
trójkąt 45,45,90 − trójkąt równoramienny, więc H będzie tyle co połowa średnicy.
V=π*r2*H=643π
30 lis 18:09
eM: Kiepsko u Ciebie z tym wszystkim. Idź do kogoś kto Ci to wszystko wytłumaczy bo dalej będzie
tylko gorzej
30 lis 18:10
adamos: a własnosci trójkat czyli przeciwprostokątna a√2 a pozostale a czyli a =4 b=4 c=4√2
30 lis 18:11
adamos: i takie pytanie czego do biore 4 zeby pp obliczyc a nie 8?
30 lis 18:13