statystyka
misiek: Z testu z języka angielskiego połowa uczniów otrzymała trójkę, 30% czwórkę a pozostali piątkę.
Oblicz średnią arytmetyczną ocen i odchylenie standardowe.
Średnia mi wyszła 3,7. Ale proszę Was od pomoc w policzeniu odchylenia.
30 lis 17:17
maturzysta: Mogę liczyć na wskazówki ?
30 lis 18:00
30 lis 18:35
Gustlik: Przyjmij, że test pisało 100 osób, z czego 50 osób dostało 3, 30 osób dostało 4, a 20 − 5.
| | 50*3+30*4+20*5 | |
średnia xśr= |
| =3,7 |
| | 100 | |
średnia z kwadratów danych:
| | 50*32+30*42+20*52 | |
x2śr= |
| =14,3 |
| | 100 | |
Wariancja σ
2=x
2śr−(x
śr)
2=14,3−3,7
2=0,61
Odchylenie σ=
√0,61=0,78
1 gru 01:34