rozwiązaniem równania 2^x+3 - 2^x = 28 jest liczba
marti: rozwiązaniem równania 2x+3 − 2x = 28 jest liczba:
a − 4
b−3
c−2
d−1
30 lis 17:15
marti: no szybko!
30 lis 17:34
PW: Zadanie testowe − nie rozwiazujemy równania, podstawiamy po kolei:
− dla x = 4 mamy zdanie
24+3 −24 = 28
27 − 24 = 28
128 − 16 = 28
− zdanie fałszywe, widać że 4 jest za duża.
− dla x=1 mamy zdanie
21+3 − 21 = 28
24 − 2 = 28
− zdanie fałszywe, 1 jest za mała.
− dla x = 2 mamy zdanie
22+3 − 22 = 28
25 − 4 = 28
− zdanie prawdziwe. Mieliśmy małe wyczucie, dopiero za trzecim razem uzyskaliśmy zdanie
prawdziwe.
Odpowiedź c)
PS
Nie używaj myślników przed liczbą − napis a − 4 każdy będzie najpierw czytał jako różnicę
liczb a i 4 i się dziwował.
Powinno być
a) 4
b) 3
c) 2
d) 1
− wtedy rozumiemy, że idzie o wybór jednej ze wskazanych odpowiedzi.
Tego że trójka jest w wykladniku też musiałem się domyślić.
30 lis 17:43
PW: Gdybym wiedział, że masz takie wytworne maniery (jak furman), to bym wcale nie odpowiadał,
więcej nie będę.
30 lis 17:44