wykaz, ze
asia: Wykaż, że najmniejszy kąt, pod jakim może być nachylona do osi OX styczna do wykresu funkcji
f(x)=x3−6x2+13x−8, gdzie x ∊ℛ, jest równy 45o
30 lis 16:33
Tadeusz:
f'(x)=3x
2−12x+13
pamiętasz, że pochodna funkcji określa tangens kąta nachylenia stycznej
Szukamy zatem f'(x)
min
x
w=12/6=2
f'(x
w)=12−24+13=1
tgα
min=1 . wszystko jasne −
30 lis 16:42
asia: tak z tangensem pamiętam

dziękuję
a takie zadanie :
Dla jakich wartości parametru k (k∊ℛ) funkcja
| | −1 | |
f(x)={ 2kx2+3, jeśli x≤1 ⋀ |
| , jesli x>1 |
| | kx | |
jest:
a) ciągła w zbiorze ℛ
b) różniczkowalna w zbiorze ℛ
30 lis 16:52