granice
rubi: jestem zdesperowana, nic z tego nie rozumuem, prosze o pomoc

!
limxdązy do1
(x
4−3x+2)/(x
5−4x+3)
błagam o pomoc
30 lis 15:20
Eta:
Rozłóż na czynniki licznik i mianownik:
licznik: w(1)=0 podziel w(x) przez (x−1)
to x
4−3x+2=(x−1)(x
3+x
2+x−2)
mianownik : w(1)=0
to x
5−4x+3=(x−1)(x
4+x
3+x
2+x−3)
| | (x−1)(x3+x2+x−2) | |
f(x)= |
| , dla x≠1 |
| | (x−1)(x4+x3+x2+x−3) | |
| | x3+x2+x−2 | |
f(x)= |
| |
| | x4+x3+x2+x−3 | |
x→1 limf(x)= f(1)=..........
30 lis 15:34
rubi: dalej z tego nic nie rozumiem
30 lis 16:03
rubi: a cos takiego
limx→3
(27−x3)/(x3+x−12)=
30 lis 16:07