kombinatoryka
masło: ile jest roznych liczb trzycyfrowych o roznych cyfrach, utworzony=ch z cyfr nalezacych do
zbioru {4, 5, 6, 7, 8, 9} i jednoczesnie większych od 666?
30 lis 14:57
masło: ?
30 lis 15:00
masło:
30 lis 15:07
masło: ?
30 lis 15:37
masło: ?
30 lis 15:51
Eta:
Zgodnie z treścią zadania:
1o −− na pierwsze miejsce wybieramy jedną ze zbioru {7,8,9} −− 3 możliwości
na drugie dowolną z 5−ciu cyfr( bo bez tej pierwszej)
na trzecie miejsce dowolna już tylko z czterech( bo bez pierwszej i bez drugiej)
z reguły mnożenia mamy: 3*5*4=.60 takich liczb
2o −− teraz zaczynające się 6−ką i na drugim jedna z {7,8,9}
na trzecim jedna z czterech ,(bo bez pierwszej i bez drugiej)
z reguły mnożenia mamy: 1*3*4= 12 takich liczb
Odp: 60+12= 72 takie liczby
30 lis 15:52
Saris: Przypadek 1. Pierwsza cyfra 9 i resztę wybierasz na 5*4 sposoby. − 20
P2. Pierwsza cyfra 8 i resztę wybierasz na 5*4 sposoby. − 20
P3. Pierwsza cyfra 7 i resztę wybierasz na 5*4 sposoby. − 20
P4. Pierwsza cyfra 6, druga cyfra 9 i resztę wybierasz na 4 sposoby. − 4
P5. Pierwsza cyfra 6, druga cyfra 8 i resztę wybierasz na 4 sposoby. − 4
P6. Pierwsza cyfra 6, druga cyfra 7 i resztę wybierasz na 4 sposoby. − 4
W sumie 20*3+4*3=72 takich cyfr o różnych cyfrach
O ile dobrze zrozumiałem polecenie to chyba tyle.
30 lis 15:53
Eta:
72 takich liczb
30 lis 15:55
Saris: tak tam miało być liczb
30 lis 15:58
masło: dzikeuje!
30 lis 16:59