Czy W jest podprzestrzenią przestrzeni liniowej V nad R? V=R^3 W={(x,y,z) ∊ R^3:
janko: Czy W jest podprzestrzenią przestrzeni liniowej V nad R?
V=R3 W={(x,y,z) ∊ R3: x−4+3z=0}
Wystarczy, że tutaj pod kontrprzykład dla dwóch wektorów np.
(1,2,3)
(2,3,4)
Dodajemy oba i wychodzi −> (3,5,7) czyli 3−4+21 != 0 czyli nie jest przestrzeń
Czy na odwrót − podajemy przykład, dla których to będzie 0 i wtedy jest przestrzeń?
Mógłby ktoś wytłumaczyć?
30 lis 14:35
PW: Pewnie w definicji powinno być
x − 4y + 3z = 0,
więc przykłady złe.
Dowodu nie wykonuje się na przykładach, ale na dowolnych elementach podprzestrzeni
(kandydatki na podprzestrzeń).
30 lis 16:19
janko: Czyli wystarczy podać dwa takie wektory, dla których nie będzie 0?
30 lis 16:30
PW: Ale co nie będzie 0? Dlaczego masz przekonanie, że to nie jest podprzestrzeń?
Rozłóż przed sobą definicję przestrzeni wektorowej i sprawdzaj po kolei wszystkie warunki
definicji, biorąc dwa (trzy) dowolne elementy spełniające zadane równanie.
(x1, y1, z1) oraz (x2, y2, z2) − to są dowolne elementy badanego zbioru, pod warunkiem
że spełniają równania:
x1 − 4y1 +3z1 = 0
x2 − 4y2 +3z2 = 0.
Suma tych dwóch elementów to
(x, y, z) = (x1+x2, y1+y2, z1+z2)
− jak myślisz − (z, y, z) spełnia zadane równanie?
30 lis 16:39
PW: W ostatniej linijce powinno być oczywiście (x, y, z)
30 lis 16:40
janko: czyli x1=4y1−3z1 i x2=4y2−3z2
dodajemy te wektory i wychodzi −> x1+x2=4(y1+y2)−3(z1+z2)
i teraz mogę podać liczby, dla których to nie jest prawdziwe? Np. (1,2,3) i (2,3,4) czyli
dowolne liczby
1+2=4(2+3)−3(3+4)
3=20−21
3=−1
To w ogóle tak się robi? Czy mam podać liczby, dla których to będzie spełnione?
30 lis 17:02
PW: Nie rozumiesz, co znaczy w dowodzie dowolny element. Trzeba go zapisać symbolicznie − tak
jak to zrobiłem o 16:39 i nic więcej. Dowodu nie można przeprowadzać na konkretach −
będziesz to robił do śmierci? "Dowód" przeprowadzony dla dwóch konkretnych elementów jest
tylko sprawdzeniem dla tych dwóch, a pozostałych miliard i jeszcze trochę? Dowód musi być
przeprowadzony na symbolach (tak trzeba rozumieć określenie "na dowolnych elementach")
A to co piszesz pod hasłem "dodajemy te wektory i wychodzi" oznacza, że po prostu nie rozumiesz
co to jest wektor i jak się je dodaje (zresztą dodawanie już wykonałem, a Ty miałeś tylko
sprawdzić, czy ten wektor − suma − spełnia zadane równanie.
W takim stanie rzeczy nie mogę Ci pomóc.
30 lis 20:20