Monotoniczność
Klaudia: Zbadaj monotoniczność ciągu an=[(n+1)2]/[n2−3]
30 lis 14:23
Domel:
1. Sprawdź do czego dąży (ile wynosi) an
2. Sprawdź do czego dąży (ile wynosi) an+1
3. Zbadaj różnicę między an+1 i an − jak będzie > 0 − to ciąg rosnący, jak < 0 − to ciąg
malejący − a jak = 0 − to ciąg stały
30 lis 14:45
Domel: Pomogę ci przy a
n+1 a a
n zrobisz sama
| | [(n+1)+1]2 | | (n+2)2 | | n2+4n+4 | |
an+1 = |
| = |
| = |
| |
| | (n+1)2−3 | | n2+2n+1−3 | | n2+2n−2 | |
| | n2+4n+4 | |
an+1 = limn→oo |
| = |
| | n2+2n−2 | |
| | | | 1+0+0 | |
an+1=limn→oo |
| = |
| = 1 |
| | | | 1+0−0 | |
30 lis 15:00