Całkowanie przed podstawienie
Kamix: Gdzie robię błąd w tej całce?
| | x2 | |
∫ |
| dx=[t=3x3−1, dt=9x2dx, |
| | (3x3−1)3 | |
| | dt | | dt/9 | | 1 | | dt | | 1 | | 1 | |
|
| =x2dx]=∫ |
| = |
| ∫ |
| = |
| ∫ |
| dt=U{1}{9 |
| | 9 | | t3 | | 9 | | t3 | | 9 | | t3 | |
A wynik całki to:
30 lis 14:15
30 lis 14:19
J:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| *∫t−3dt = |
| * |
| *t−3+1 = − |
| *t−2 = − |
| (3x3−1)−2 |
| | 9 | | 9 | | −3+1 | | 18 | | 18 | |
+ C
30 lis 14:19
Kamix: Ok dziękuję, wszystko ładnie wyszło, a korzystając z waszej uprzejmości, mam jeszcze pytanie,
co w takiej całce przyjąć za t?
∫x2ex3+2dx
Nie mogę tego w tym edytorze poprawnie zapisać, tam jest całka ex*(e do potęgix3+2)
30 lis 14:33
Kamix: e do potęgi x do trzeciej plus dwa też w potędze
30 lis 14:33
Wiksuia12345: δγΔΩΩπ∊Debile..
30 lis 15:59