zespolone
Tsw: Opisz oraz zaznacz na płaszczyźnie zbiór A liczb zespolonych z spełniających warunek:
|−2z|=|4z−4|,
doszedłem do momentu 4x2+4y2=16x−32x+16+16y2, wiem że ma wyjść równanie okręgu ale totalnie
nie mogę sobie z tym poradzić , proszę o pomoc !
30 lis 14:06
pigor: ..., z=x+iy i |z|
2= x
2+y
2, wtedy
np. tak :
|−2z|=|4z−4| ⇔ 2|z|= 4|z−1| ⇔ |z|= 2|z−1| ⇒ |x+iy|= 2|x+iy−1| ⇔
⇔ |x+iy|
2= 4|x−1+iy|
2 ⇔ x
2+y
2= 4(x−1)
2+4y
2 ⇔
⇔ x
2+y
2= 4(x
2−2x+1)+4y
2 ⇔ 3x
3+3y
2−8x+4= 0 /:3 ⇔
⇔ x
2−
83x+
43+ y
2=0 ⇔ x
2−2*
43x +y
2= −
43 /+(
43)
2 ⇔
⇔ x
2−2*
43x+(
43)
2+ y
2= (
43)
2−
43 ⇔
⇔ (x−
43)
2+ y
2=
43*
13 ⇔
(x−43)2+ y2= 49 , a to jest
równanie okręgu o środku S= (
43,0) i promieniu r=
23. ...
30 lis 14:43