Ciągi
Jas: Trzy liczby a,b,c, tworza ciag geometryczny rosnacy . Jesli od pierwszej z nich odejmiemy 3, do
trzeciej zas dodamy 2 to a−3,b,c+2 utworza ciag arytmetyczny o sumie 6. Jakie to liczby?
Zadanie niby rozwiązałem, ale nie zgadza się z odpowiedzią... Mógłby ktoś pomóc mi to
rozwiazać?
30 lis 14:04
J:
b2 = a*c
2b = a − 3 + c +2
a−3 + b + c + 2 = 6
30 lis 14:07
Jas: Tak robiłem i wyszły mi liczby: a=1, b=2, c=4. Ale nie rozumiem przecież dleczego b − a +3 jest
rózne od 6(od sumy) Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć?
30 lis 14:13
J:
wszystko jest dobrze ...ciąg arytmetyczny to : − 2, 2 , 6 ... i suma = 6
30 lis 14:27
Jas: Ale ja nie mam takiej odpowiedzi, bo to abc:
(a) a=1, b=2, c=4
(b) a=1, b=4, c=16
(c) a=2, b=4, c=8 .
(d) a=1, b=3, c=9
Mam tylko takie do zaznaczenia.
30 lis 14:37
J:
nie rozumiesz, że 6 to suma ciągu arytmetycznego ...?
podstaw a =1 , b =2 , c = 4 ... dostaniesz ciąg: − 2 , 2 , 6 ..jego suma to 6 ..
30 lis 14:43
Jas: No tak, sorrki i dzięki za pomoć
30 lis 15:11
asasdad:

βαπ∑dffsdsfsdfd
30 lis 16:34