Ekstremum lokalne
Łukasz: sprawdź, czy funkcja y=2x3+0,5x2−x+2 ma ekstremum lokalne, jeśli tak podaj ile wynosi i dla
jakich wartości argumentu.
30 lis 12:38
J:
liczysz pochodną ....
30 lis 12:40
Łukasz: No to mam y'=6x2+5x2−x+2 i co dalej ?
30 lis 12:44
J:
źle .... y' = 6x2 + x − 1 i teraz miejsca zerowe pochodnej...
30 lis 12:57
asia:

y'=6x
2+x−1
następnie liczysz miejsca zerowe tej pochodnej
kropkami pełnymi zaznaczone sa miejsca zerowe funkcji
a pustymi to wartości maksymalna i minimalna lokalnie
generalnie tam gdzie f(x)>0 wtedy funkcja jest rosnąca a tam gdzie f(x)<0 to malejąca.
30 lis 13:04
Łukasz: Wyszło mi max: 2,375 a min: ~ 1,8
30 lis 14:53
asia: podstawiłeś te punkt do funkcji wyjściowej tak? czyli do zwykłego y.
30 lis 16:04