oblicz pole rombu
romek: o ile procent zmniejszy się pole rombu jeśli jedną przekątną rombu zwiększymy o 20% a drugą
przekątną skrócimy o 40%? proszę o pomoc
17 lis 19:19
Godzio: | | 1,2e*0,6f | | e*f | |
P1= |
| =0,72* |
|
|
| | 2 | | 2 | |
100−72=28 %
17 lis 19:24
Godzio: | | 1,2e*0,6f | | e*f | |
P1= |
| =0,72* |
|
|
| | 2 | | 2 | |
100−72=28 %
17 lis 19:24
lila: P=0,5 d*e
gdzie d,e to przekątne rombu
po zmianie będzie
P= (d+0,2d)(e−0,4e)= 1,2d*0,6e=0,72de
a więc pole zmniejszy się o 1−0,72=0,28 tzn o 28%
17 lis 19:28
lila: P=0,5 d*e
gdzie d,e to przekątne rombu
po zmianie będzie
P= (d+0,2d)(e−0,4e)= 1,2d*0,6e=0,72de
a więc pole zmniejszy się o 1−0,72=0,28 tzn o 28%
17 lis 19:28
lila: zapomniałam przy nowym polu pisać również 0,5 ale to nie zmienia wyniku
17 lis 19:31
romek: dzieki

pomoglo
17 lis 19:33