pierwiastek liczby zespolonej
toznowuja: Moze ktos mi sprawdzic?
Mam obliczyc pierwiastek kwadratowy liczby zespolonej z=(−7,24).
To zakladam ze, z=x+yi i podnosze to stronami. Otrzymuje.
x
2−y
2=−7
xy=12
Z drugiego wyznaczam y i wychodzi mi
| | 144 | |
x2− |
| =−7 |x2 oraz t=x2 |
| | x2 | |
t
2+7t−144=0
Wychodzi mi t=9 oraz t=−16
t musi byc liczba rzeczywista bo x jest. Wiec odpada t=−16
Tu szczerze nie wiem dalej jak. W odpowiedzi mam 3+4i oraz −3−4i
No a skoro x jest rzeczywista to pierwiastek z 3
2 to modul z tego. A dlaczego tam jest takze
−3? Mam brac tez pod uwage ujemne?