Rozwiąż układ równań
koniczyna: Jak rozwiązać układ równań:
x3 − 3xy2 = −23
y3 − 3x2y = 12√3
30 lis 11:43
AS: podstawić y = t*x (t ≠ 0) , wyłączyć x3 przed nawias
i stronami podzielić
30 lis 12:01
koniczyna: czyli będzie:
x
3−3x(tx)
2=−23
(tx)
3 − 3x
2(tx)=12
√3
x
3−3x
3t
2=−23
t
3x
3−3x
3t=12
√3
x
3(1−3t
2)=−23
x
3(t
3−3t) = 12
√3
i co dalej? :C
30 lis 12:13
AS: Przecież miałaś podzielić stronami równania − wtedy mamy
| x3*(1 − 3*t2) | | −23 | |
| = |
| |
| x3*(t3 − 3*t) | | 12*√3 | |
Po skróceniu przez x
3 ≠ 0 mamy
| 1 − 3*t2 | | −23 | |
| = |
| |
| t*(t2 − 3) | | 12*√3 | |
Uporządkować i do rozwiązania równanie st. trzeciego
30 lis 12:53