Składanie funkcji
K: Hej, mam pewien problem. Mam złożyć dwie funkcje − to wiem jak robić. Dane są funkcje
f(x)=2−x2 oraz g(x)=√x.
Polecenie brzmi, aby je złożyć np. w następujący sposób: g(f(x)), czyli to wygląda po złożeniu
tak: 2−x.
Problem leży w tym, że w poleceniu mam też wyznaczyć dziedzinę nowo powstałej funkcji,
wyjaśnijcie mi jak mam to robić, proszę... Tak żebym na kolejnych przykładach zrobiła to sama,
z czego korzystać, na co zwracać uwagę. Proszę o pomoc.
30 lis 11:30
J:
żle ... g(f(x)) = √2 − x2 ...
Dziedzina: 2 − x2 ≥ 0 .... i teraz wyznacz dziedzinę....
30 lis 12:38