proszę o rozwiązanie
Michał: w pierwszym pojemniku są 4 kule biale i n kul czrnych, w drugim jest 6 kul białych i n + 3 kul
czarnych
Z losowo wybranego pojemnika wybieramy jedną kulę . Wyznacz n dla ktorego prawdopodobieństwo
| | 3 | |
wylosowania kuli czarnej jest równej |
|
|
| | 5 | |
4 + n − ilość kul w pierwszym pojemniku
6 + n + 3 − ilość kul w drugim pojemniku
9 + n
30 lis 11:02
Michał: z rachunku jestem cienki ale mam jeszcz jeden problem z zadaniem
W ciągu geometrycznym ( a
n) suma pierwszego i trzeciego wyrazu jest równa 10 a suma drugiego i
czwartego jest równa 5 Wyznacz n dla ktorego S * a
n = 1 gdzie S jest sumą wszystkich wyrazów
ciągu
a
1 + a
2 = 10 a
2 = a
1 q a
3 = a
1 q
2 a
4 = a
1 q
3
a
2 +a
4 = 5
| | 1 | |
po rozwiązaniu układu równań q = |
| a1 = 8 czyli a2 = 4 a3 = 2 a4 = 1
|
| | 2 | |
dalej nie wiem jak obliczyć bo wynik to n = 8
30 lis 11:56
Michał: przepraszam wynik to n = 6
30 lis 19:48
jp: Chuj .
30 lis 19:57
Michał: myślę że taka odpowiedż nie jest odpowednia dla osoby inteligentnej
można zastąpić innym wyrażeniem lub po prostu odpowiedzięć ze nie otrzymam odpowiedzi bo .....
1 gru 22:00