matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
f kwadratowa
tyu:
W zadaniu o treści Wyznacz te wartości parametru a , dla których różne pierwiastki x
1
i x
2
równania x
2
− 3x − a+ 1 = 0 spełniają warunek 3x
1
− 2x
2
= 4 . W podpowiedziach jest napisane x
1
+ x
2
= 3 Skąd to wynika
30 lis 10:59
tyu:
wiem
30 lis 11:02