matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja
Agnes:
Dla jakich wartości x określona jest funkcja y=tg(−x−
π
3
). Oblicz jej miejsca zerowe.
17 lis 19:17
M:
3 maj 21:43
M:
10 maj 12:20
Miś Uszaty:
π
π
−x−
≠
+kπ k∊Z
3
2
π
π
−x≠
+
+kπ
2
3
5π
−x≠
+kπ
6
5π
x≠−
−kπ
6
π
tg(−x−
)=0
3
π
tg(−x−
)=tg0
3
π
−x−
=0+kπ k∊Z
3
π
−x=
+kπ
3
π
x=−
−kπ
3
10 maj 13:50