Jak wyliczyć argumenty?
hujmanista: Wykres funkcji g powstał przez przesunięcie wykresu funkcji f o wektor u. Podaj wzór funkcji g
i określ jej dziedzinę i zbiór wartości.Naszkicuj wykres funkcji g i odczytaj z niego, dla
jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości należące do przedziału (0,2):
a) f(x) = 2/x u = (1,2)
b) f(x) = 4/x u = (0,−2)
c)f(x) = − (3/x−1) u = (2,−1)
d)f(x) = −4/2x−1 u=(−7/2;2)
29 lis 23:09
hujmanista: Jakby co.. to chodzi tutaj o funkcję wymierną.. Proszę bardzo o pomoc..
29 lis 23:13
Eta: Jak zmienisz nick, to pogadamy ... a feee
30 lis 00:12
gorki: Sam miałem problem z przykładem d, ale się w końcu udało.
Podpowiedź:
| −4 | | −4 | |
| → |
| + 2 |
| 2x − 1 | | 2 (x − 12 + 72) | |
4 kwi 14:31
Janek191:
Pewnie nie był na spowiedzi wielkanocnej ?
4 kwi 14:35
Janek191:
A to archiwalne nagranie

!
4 kwi 14:36
Janek191:
→
| | 4 | |
b) f(x) = |
| u = [ 0 , − 2] |
| | x | |
więc
| | 4 | | 4 | |
g(x) = |
| − 2= |
| − 2 |
| | x − 0 | | x | |
====================
4 kwi 14:38