Parametr w funkcji liniowej
Pierogi: Mam wyznaczyć liczbę rozwiązań równania zależnie od wartości parametru. W jaki sposób obliczyć
wartość 0 dla b? Chodzi tu bardziej o rozwiązanie algebraiczne.
m2(x−1)=x+m−2
m2x−m2−x−m+2=0
x(m2−1)−m2−m+2=0
b=−m2−m+2
−m2−m+2=0
?
Brałam tylko funkcję liniową.
29 lis 23:02
Tadeusz:
... to rozpatrując względem x są funkcje liniowe
30 lis 09:39
Pierogi: To już wiem. A teraz jak wyznaczyć m w zależności od ilości rozwiązań? Chodzi mi tu konkretnie
o to, kiedy b będzie się zerowało bo dalej już wszystko wiem (albo żyję w nieświadomości...)
30 lis 09:54
Tadeusz:
... nawet nie wiesz co masz wyznaczyć ...
Nie m w zależności od ilości rozwiązań a ilość rozwiązań w zależności od m
30 lis 09:56
Tadeusz:

... od czego zależy ilość miejsc zerowych funkcji linowej

?
30 lis 10:03
Pierogi:
1 rozw. − a≠0
∞ rozw. − a=0 ⋀ b=0
0 rozw. − a=0 ⋀ b≠0
30 lis 10:15
Pierogi: to przy funkcji ax+b=0
30 lis 10:16
Tadeusz:
... no bdb
teraz tylko licz −
30 lis 10:22
Tadeusz:
a to co wyznaczyłeś:
(m2−1)x−m2−m+2=0 to nie jest postać ax+b+0
30 lis 10:29
Pierogi: (m2−1)x−m2−m+2=0 − nie wiem jak to nazwać ale przeniosłam wszystko na lewą stronę i w tej
chwili mam:
a=m2−1
b=−m2−m+2
Przyrównując współczynniki do 0
a=0⇔m=1⋁m=−1
b=0⇔−m2−m+2=0
Co mogę zrobić z tym b?
30 lis 11:36
Pierogi: albo inaczej − jak rozwiązać równanie z 1 niewiadomą −m2−m+2=0?
30 lis 11:39
Tadeusz:
m2+m−2=0
(m−1)(m+2)=0
30 lis 12:16
Pierogi: Czy jest a to jakaś zasada? Bo pasuje ale dla mnie wzięło się z nieznanej planety
30 lis 12:22
Tadeusz:
równań kwadratowych jeszcze nie było

?
30 lis 12:43
Pierogi: Nie było. Czyli jest

Baardzo dziękuję za pomoc, jesteście wspaniali
30 lis 13:06