Granica funkcji
MariuszBros: Jest to zadanie z cyklu eTrapez Krystiana Karczyńskiego
Chciałbym żebyście znaleźli błąd w moim toku rozumowania, gdyż otrzymałem wynik różny od
tego(niby) prawidłowego.
lim x−>0 tgx − sinxx3 = tgxx3 − sinxx3 = tgxx*x2 − sinxx*x2 =
1x2 − 1x2 = 0
Niby powinno wyjść 12
Pomożecie?
29 lis 22:39
ICSP: Jeżeli już podstawiasz wartości to musisz podstawić pod wszystkie x, a pod kilka.
Zatem błąd jest w przejściu :
| | tgx | | sinx | | 1 | | 1 | |
lim |
| − |
| = lim |
| − |
| |
| | x * x2 | | x * x2 | | x2 | | x2 | |
29 lis 22:48
ICSP: bez drugiego lim oczywiście
29 lis 22:49
MariuszBros: ok thx
29 lis 22:49