add: Trójkąt równoboczny i sześciokąt foremny mają jednakowe obwody. Znajdź stosunek ich pól.
19 paź 11:21
b.: Zrób rysunek.
Podziel ten sześciokąt foremny na sześć trójkątów równobocznych, prowadząc
trzy przekątne łączące przeciwległe wierzchołki.
19 paź 16:32
add: No i co to mi da.? Jak ja mam obliczyć a nie narysować. Obliczyć stosunek pól trójkąta
równobocznego i sześciokąta foremnego.
23 paź 20:45
add: Proszę pomóżcie mi.!

*
23 paź 20:51
add: Znajdzie się ktoś.? szlachetny.?
23 paź 20:54
fsdfsd: jak to co ci da rysunek

skoro sobie nie mozesz tego wyobrazic to nie ma innej
mozliwosci

Rysuj to zauwazysz ze aby obwod trojkata rownobocznego byl rowny obwodowi szeciokata to
bok trojkata musi byc 2 razy dluzszy od boku szesciokata
pole trojkata rownobocznego chyba wiesz jakie jest
a pole szesciokata foremnego to suma 6 trojkatow rownobocznych
23 paź 21:04
add: no wiem.. ale jak obliczyć stosunek.?

Pole trójkąta równobocznego = a
2√3 /4
A pole sześciokąta foremnego = 6 * a
2√3 /4
Obw. trójkąta równobocznego = Obw. sześciokąta foremnego
czyli 3a = 6b
a więc a = 2b
a b = 0,5a
i co dalej.?
23 paź 21:08
add: i.? wie ktoś może.? xD
23 paź 21:16
add: Mogę na was liczyć.? Może dla kogoś proste jest to zadanie.

Proszę..

*
23 paź 21:23
sadas: Obw. trójkąta równobocznego = Obw. sześciokąta foremnego
czyli trójkąt ma bok równy 2a natomiast szesciokąt ma bok równy a
P(trójkąta) = 2a√3 / 4 ⇔ P=a√3 / 2
P(szesciokata) = 6a√3 / 4 ⇔ P= 3a√3 / 2
stosunek
3a√3 / 2 3a√3 2 3
------------ = --------- * ----------- = ----
a√3 / 2 2 a√3 1
23 paź 21:27
fdsfsd: a i jeszcze jedno nie pisz tych twoich zalozen

mam na mysli tego
"czyli 3a = 6b
a więc a = 2b
a b = 0,5a
i co dalej.?"
23 paź 21:30
fdsfsd: co prawda nie mowie ze sa zle ale poprostu wystarczy napisac ze skoro L=L to jedna figura
musi miec bok rowny a natomiast druga 2a i to wszystko
23 paź 21:32
add: Dziękuję bardzo.

* Kochani jesteście.

*
No okeej. ale jeszcze jak byś mi wytłumaczył/a dlaczego.xD
23 paź 21:33
23 paź 21:36
fdsfsd: Napisal

no poniewaz obwod szesciakata foremnego bedzie zawsze 2 razy wiekszy od
trójkata równobocznego o takim samym boku tzn jesli chcesz aby te dwie figury czyli
szesciokat foremny i trojkat rownoboczny mialy rowne Obwody to trojkat rownoboczny musi
miec 2 razy dluzsze boki dlatego tez przyjalem ze trojkat ma dl boku rowna "2a" natomist
dlugosc boku szesciokata foremnego ma dl "a" I nie potrzeba tu żadnych zbednych wyliczen
poprostu strata czasu

np na klasowce Ale jak najbardziej te zalozenia sa prawdziwe
jezeli wiesz co to jest "b" a co to jest "a" hehe
23 paź 21:42
add: Sory, że tak nęcę.. ale.. P(trójkąta) = a2√3 /4
A P(sześciokąta) = 6*a2√3 /4
więc wynik mi wychodzi 3/2
23 paź 21:45
fdsfsd: ahas tak nie podnioslem do kwadratu wiec twoj wynik jest dobry
23 paź 21:50
fdsfsd: pewnie dlatego ze za duzo pisalem o obwodzie hehe joke
23 paź 21:51
23 paź 21:52
fsdfds: no moze XD choc ja sadze ze Ty jestes dzieczyna bo cos za bardzo calujesz

hehe dobra
koncze bo to nie jest HydePark
23 paź 21:58
add: No i znowu mi źle wychodzi.

Bo popatrz.:
Mam P(trójkąta) = 2a
2√3 /4
i P=(szcesciokąta)= 3a
2√3 /2
i jak to podstawiam to mi teraz wgl co inego wychodzi nie 3/2
23 paź 21:59
add: bardzo całuje.xD mhm.. ciekawie.

hahaha.
Dzięki.
23 paź 21:59
fdsfds: hmm ale to jest to samo zadanie ?
23 paź 22:01
add: Już wiem wiem.

Jeszcze raz wielkie dzięki.

Dobranoc.

23 paź 22:02
add: No właśnie.. coś mi sie pomieszało już.
23 paź 22:03
gfdgfd: bo jesli tak to
4a2√3
P(trójkąta) = ---------- = a2√3
4
3a2√3
P(szcesciokąta) = ---------------
2
i teraz jest dobrze stosunek wyjdzie 3/2
23 paź 22:05
add: No dzięki dzięki.
23 paź 22:06
kak: ej mam zadanie
5 mar 18:42
koko: Obwody trójkąta równobocznego i sześciokąta foremnego są równe obwodowi kwadratu ,którego bok
jest równy 24 , 6 cm /. Oblicz długość boku trójkąta i długości boku sześcianu
11 lut 20:03
koko: Prosa o pomoc :−$
11 lut 20:06
koko:
11 lut 20:06