rozwiąż równanie rozkładając na czynniki
biedny żuczek z matmy: kolejne zadanie
x3 + 6 x2+9x=0
29 lis 22:10
Jędrek:
Jak Ty "biedny żuczku" to rozwiążesz ? skoro nie umiesz rozwiązać prostych równań
typu 2(x−2)= 4x
29 lis 22:13
Jędrek:
x(x2+6x+9)=0 x2+6x+9=(x+3)2 ( sprawdź czy to prawda?
to x(x+3)2=0 ⇒ x=0 lub x= −3
29 lis 22:27
biedny żuczek z matmy: Δ b2−4ac
6kwadrat −4x1x9
36−36=0
29 lis 22:32
biedny żuczek z matmy: x(x2 kwadrat +6x+9 = 0 tak

?
29 lis 22:33
Jędrek:
Tak , ale skoro Δ=0 to x=.....
29 lis 22:35
biedny żuczek z matmy: liczymy deltę

czy nie....
29 lis 22:36
biedny żuczek z matmy: właśnie skąd się wziął x= −3....
29 lis 22:37
biedny żuczek z matmy: ja uczyłam się matematyki 25 lat temu...dlatego potrzebuje info krok po kroku...powoli
wszystkie wiadomości wrócą...
29 lis 22:38
Jędrek:
Jeżeli już koniecznie chcesz liczyć deltę, to:
| | −b | | −6 | |
Δ=36−36=0 i x= |
| = |
| = −3 |
| | 2a | | 2*1 | |
x(x
2+6x+9)=0
x=0 v x= −3
29 lis 22:54
biedny żuczek z matmy: a i stąd masz tą 3.....to trzeba było tak odrazu haaa.
t jest prawidłowo....

?
29 lis 22:58
Jędrek:
Ja znam wzór (a+b)2=a2+2ab+b2 ( i nie muszę liczyć delty)
to x2+6x+9=(x+3)2 =0 ⇒ x= −3
29 lis 22:59
biedny żuczek z matmy: ah to jest wzór x0....b
2a
29 lis 23:01
biedny żuczek z matmy: jeszcze łatwiej....
29 lis 23:02