Pomoc z zadaniem z algebry
michał: z2 − (1−2i)z + 5i+1
29 lis 22:01
Mila:
I co to jest?
29 lis 22:42
michał: mam do rozwiązania kilka równań kwadratowych może mało napisałem chociaż by któś mi pomógł
chociaż jedno to zadanie rozwiązać by mieć jakiś pogląd na to zadanie i rozwiązać resztę.
29 lis 23:03
Mila:
A napisałeś = coś tam?
Pisz równania ze znakiem '='.
29 lis 23:10
Mila:
z2 − (1−2i)z + 5i+1=0 Tak ma być?
29 lis 23:10
michał: Przepraszam, oczywiście z2 − (1−2i)z + 5i+1=0
29 lis 23:14
Lukas:
Δ=(1−2i)2−4(5i+1)
29 lis 23:17
michał: i dalej = 22−4i−20i+4 ? tak
29 lis 23:25
Mila:
Δ=(1−2i)
2−4*(5i+1)=1−4i−4−20i−4=−7−24i
√Δ=p{−7−24i) można odgadnąć, że to (3−4i)
Ale liczymy:
p{−7−24i)=x+iy gdzie x,y∊R⇔
(x+iy)
2=−7−24i
x
2+2xyi−y
2=−7−24i
x
2−y
2=−7
x
4+7x
2−144=0 i x
2>0
Δ=49+4*144=625
| | −7−25 | | −7+25 | |
x2= |
| ∉D lub x2= |
| =9 |
| | 2 | | 2 | |
x=3 lub x=−3
√Δ=3−4i
| | 1−2i−(3−4i) | | 1−2i+3−4i | |
z= |
| lub z= |
| dokończ |
| | 2 | | 2 | |
29 lis 23:32