trapezy
Piotrek: Kompletnie nie wiem jak to zrobić, więc prosiłbym o wyjaśnienie.
W trapezie ABCD punkty K,L są odpowiednio środkami ramion AD i BC. Odcinek KL przecina
przekątną AC w punkcie M oraz przekątną DB w punkcie N. Wykaż, że:
b. MN= (AB − DC): 2
29 lis 21:43
Jędrek:
| | a+b | |
|KL|= |
| −−− długość linii środkowej trapezu |
| | 2 | |
Z podobieństwa trójkątów DAC i KAM oraz CBD i BNL w skali k=2
| | a+b | | 2b | | a+b−2b | | a−b | |
|MN|= |KL|− 2w = |
| − |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
29 lis 22:07
undefined: Pięknie zapisanie
29 lis 22:15
Jędrek:
Ciekawe kto to? tak "pięknie " narysował w dzień św. Jędrka
29 lis 22:38
Piotrek: dziękuję
30 lis 09:56