rozwiąż równanie
biedny żuczek z matmy: mam kolejne zadanie
2 − 4x = 0
x+2 xdo kwadratu −4
29 lis 21:14
Metis: Zapisz to porządnie....
29 lis 21:16
biedny żuczek z matmy: mój computer me clavier eng...i nie wiem jak mogę to zapisać
pod 2 jest kreska o pod 4 jest kreska x do kwadratu (2) −4
29 lis 21:36
biedny żuczek z matmy:
2 4x
__ − __ = 0
x+2 x(2 )Kwadrat
29 lis 21:40
29 lis 21:40
Jędrek:
| 2 | | 4x | |
| − |
| =0 x≠−2 i x≠ 2 |
| x+2 | | x2−4 | |
rozszerzamy pierwszy ułamek o (x−2)
| 2(x−2) | | 4x | |
| = |
| |
| (x−2)(x+2) | | (x−2)(x+2) | |
teraz porównujemy liczniki i pamiętamy o założeniach
................
Odp: równanie jest .....
29 lis 21:40
biedny żuczek z matmy: 4x ?
29 lis 21:45
Jędrek:
2(x−2)=4x
2x−4=4x
dokończ.......
29 lis 21:46
biedny żuczek z matmy: takie same czyli 0
29 lis 21:47
biedny żuczek z matmy: pierwiastek z 2 ?
29 lis 21:50
biedny żuczek z matmy: czyli liczymy deltę?
29 lis 21:51
Jędrek:
Jaką deltę

Takie równania rozwiązują bezbłędnie .....dzieciaki w podstawówce
2x−4− 4x
−2x= 4
x= −2 , ale x≠ −2 z założenia
zatem równanie wyjściowe jest sprzeczne
29 lis 21:58
biedny żuczek z matmy: ok to już mam mówiłam ze 2
apropo oczu haaaa..
29 lis 22:02