Ciągi
Luiza ;): W nieskończonym ciągu geometrycznym (a
n) suma każdych dwóch kolejnych wyrazów jest równa 0 i
a
1 = 7. Oblicz sumę a
3 + a
5 + a
7 +... + a
53. Zakoduj wynik podając wszystkie jego cyfry.
Z góry dziękuję.
29 lis 20:37
razor: 7,−7,7,−7,7,−7,... − to nasz ciąg
a3+a5+...a53 = 7+7+...+7 = 7*26 = 182
29 lis 20:41
Kejt:
skoro:
a1 + a2 = 0
a1 = 7
to: a2 = −7
q = −1
jeśli wyraz jest nieparzysty tzn., że jest =7
wobec tego ile będzie wynosiło:
a3 + a5 + ... + a53?
29 lis 20:41
Luiza ;): Zrozumiałam, tj. napisał razor, 7*26=182
29 lis 20:45