Ciągi
Luiza ;): Ciąg (x, −1, y, 3, ...) jest ciągiem arytmetycznym. Oblicz sumę jego wyrazów od 10 do 30
włącznie.
29 lis 20:35
29 lis 20:35
Kejt:
a1 = x
r = a2 − a1
podpowiedź do sumy:
S30 − S10 = ...
29 lis 20:36
Luiza ;): Ciągi to moja pięta Achillesowa.
Czy wyliczając r mam bazować na wyrażeniach z "x" lub "y" a nie na samych liczbach?
29 lis 20:43
Kejt:
możesz sobie to x i y wyliczyć, wystarczy, że policzysz r na podstawie a2 i a4
i potem:
x = a2 − r
y = a4 − r
29 lis 20:46
Luiza ;): Mogę r wyliczyć poprzez odejmowanie a4 i a2?
r = 3 + 1 = 4?
29 lis 20:49
Jędrek:
Nie ma potrzeby wyznaczania "x" i "y"
a
2= −1 , a
4=3
a
10=a
4+6r =.... i a
30= a
4+26r}=....
w tej sumie jest 30−10 =20 wyrazów
| | a10+a30 | |
S10−30= |
| *20 =......... |
| | 2 | |
29 lis 20:50
Kejt: inaczej, ile razy odejmiesz r żeby z a4 otrzymać a2?
29 lis 20:50
Luiza ;): Racja, r odejmę 2x czyli r = −2
Zrozumiałam. Dzięki Jędrek za "r", dużo rozjaśniło
29 lis 20:56
Luiza ;): * Racja, r odejmę 2x czyli r = 2 (nie −2)
29 lis 21:00