zamienić sumę na sumę ciągu geometrycznego
Mateusz: Mam taką sumę ∑k−1j=0 z (13)j
Jak zamienić to na sumę ciągu geometrycznego?
29 lis 20:11
29 lis 20:13
Mateusz: Dziękuję! qn+1 − tego mi brakowało. Wytłumaczysz mi skąd ten n+1 tam?
29 lis 20:16
Mateusz: tz. ze wzoru na Sn = a1*(1−qn1−q) + a0 da się dojść do postaci jaką Ty droga
Kejtu podałaś od razu(ale jest to problematyczne), czy ten wzór jest regułą na sumę ciągu
geometrycznego z innym wyrazem a0 ?
29 lis 20:26
Kejt:
W podanym przeze mnie wzorze a0 nie ma żadnego znaczenia dlatego, że jest ono zawarte w
sumie, czyli uzależnione od tego co podstawisz pod q.
o ile dobrze zrozumiałam Twoje pytanie.
29 lis 20:33
Godzio:
a
n − ciąg geometryczny
| | 1 − qn | |
a1 + a2 + ... + an = a1 * |
| |
| | 1 − q | |
29 lis 20:33
Kejt: cześć
Godziu
29 lis 20:34
Mateusz: Z Twojego wzoru Godzi suma wychodzi z błędem, brakuje a0=1
29 lis 20:40
Mateusz: Oj przepraszam, to wzór bez a0 czyli wszystko się zgadza
29 lis 20:41