Geometria analityczna-proste, trójkąt
Ko.: Oblicz pole i obwód trójkąta ograniczonego osią OX oraz prostymi : y=−x+2 i y=2x+8.
Bardzo proszę krok po kroku ... Chcę to po prostu zrozumieć,a nie wiem jak się za to zabrać...
29 lis 20:02
Tadeusz:
... jak narysujesz ...to zrozumiesz −
29 lis 20:05
Jędrek:

|AB|=6 , h=4 P(ABC)=.........
29 lis 20:06
Ko.: Właśnie... A da się to zrobić bez rysowania?
29 lis 20:07
Gustlik: Bez rysowania ciężej, nie polecam. Rozwiąż układ równań z tych dwóch prostych, otrzymasz
współrzędne C i zatem wysokość h, oblicz miejsca zerowe tych funkcji liniowych, różnica miejsc
| | 1 | |
zerowych da podstawę a, dalej P= |
| ah ... |
| | 2 | |
1 gru 01:19