Wyznacz dziedzinę
Licealistka : {19x4 +8x3 − 6} {x2 − 3x}
29 lis 20:01
Jędrek:
Mianownik ≠0 ⇒ x(x−3)≠0 ⇒ x∊R \{...., .....}
29 lis 20:12
Licealistka : ooo, dzięki

a co mam zrobić gdy mam wyznaczyć dziedzinę a następnie uprościć takie wyrażenie :
x
2 −9/ 3− x
czyli (x−3) (x+3) / 3−x
i co dalej ?
29 lis 20:20
Jędrek:
| | (x−3)(x+3) | | x+3 | |
to |
| = |
| = −x−3 |
| | −(x−3) | | −1 | |
29 lis 20:27
Hajtowy: Błąd!
Df=R−{3}
29 lis 20:30
Jędrek:
Racja ,źle spojrzałem ... w mianowniku jest 3−x to D= R\ {3}
29 lis 20:32
Licealistka : Jestem bardzoooo wdzięczna

Mogłabym prosić jeszcze o pomoc w tym?
{x
2 −1}{x
4−x
3}
uprościłam i wyszło {x+1}{x
3}
czy to już koniec ?
29 lis 20:33
Jędrek:
Tak, tylko napisz koniecznie dziedzinę!
29 lis 20:34
Licealistka : czyli D = IR/ {0,−1}
29 lis 20:38
Jędrek:
Źle
29 lis 20:40
Licealistka : jak to ?
29 lis 20:43
Licealistka : a , różne od 0 i 1
29 lis 20:44
Jędrek:
Teraz ok
29 lis 20:45
Licealistka : za to kocham matematykę zawsze mnie zaskoczy i nigdy nie mogę być pewna czy na 100% dobrze
29 lis 20:48
Licealistka : Mam jeszcze jeden problem
29 lis 20:50
Jędrek:
Jaki? zakochałaś się? ...
29 lis 20:51
Licealistka : Muszę to pomnożyć i podać wynik w najprostszej postaci :
3x2 − x3 / 2x −6 * x2 +2x +1/ x4 − x2
29 lis 20:51
Licealistka : nie ma miłości, jest matematyka
29 lis 20:52
Jędrek:
Zapisz porządnie !
| 3x2−x3 | | x2+2x+1 | |
| * |
| tak ? |
| 2x−6 | | x4−x2 | |
29 lis 20:54
Jędrek:
| x2(3−x) | | (x+1)2 | |
| * |
| = .......... |
| 2(x−2) | | x2(x2−1) | |
Działaj dalej ...i pamiętaj : " w imię Ojca i Syna ....
pierwsza dziedzina" !
29 lis 20:56
Licealistka : tak

potem wyszło mi
x3−2 * drugi ułamek , z którym nie wiem co zrobić
29 lis 20:56
Licealistka : bo w pierwszym mianowniku 2( x−3 ) chyba..
29 lis 20:57
Jędrek:
W pierwszym mianowniku chochlik namieszał
powinno być : 2(x−3)
29 lis 20:58
Licealistka : mhm, ale nie wiem co zrobić z drugim ułamkiem dalej
29 lis 20:59
Jędrek:
(x+1)
2=(x+1)(x+1)
x
2−1=(x−1)(x+1)
i nie opowiadaj bajek ,że tego nie wiesz
29 lis 21:01
Licealistka : hahaha, dziękuję
29 lis 21:04
Jędrek:
29 lis 21:05
Licealistka : jak poradzić sobie z wyznaczeniem tej dziedziny ?
x5 − x4 − 10x +4 = 0
29 lis 21:24