Trójkat rownaramienny o sumie dlugosci podstawy i
FHA: Trójkat rownaramienny o sumie dlugosci podstawy i opuszczonej na nia wysokosc 20. Funkcja f
przyporzadkowuje dlugosci podstawy trojkata − jego pole
a) wyznacz wzor funkcji f
b) wyznacz dziedzine
c) wyznacz najwieksza wartosc
a) zrobilem reszte nie wiem
29 lis 19:44
Tadeusz:
...skoro a) zrobiłeś....to reszta jest banalna−
29 lis 19:55
FHA: p = 1/2 * a *h
p = 1/2a * (20−a), dobrze?
punkt a oczywiscie
29 lis 19:57
Tadeusz:
h=20−p
| | 1 | |
S=− |
| p 2+10p taką masz funkcje  ? |
| | 2 | |
29 lis 19:59
Tadeusz:
dziedzina ... w warunkach zadania to 0<p<20
29 lis 20:00
FHA: funkcje mam taka jak zapisalem w 19:57
29 lis 20:01
pigor: ..., np. tak : a>0 i h>0
a+h=20 ⇒ h=20−a i P
Δ=
12ah=
12a(20−a),
a więc i
a)
P(a)= 12a(20−a) − wzór funkcji pola P i 20−a>0 ⇒
0<a<20 ;
b)
D=(0;20) − dziedzina funkcji P;
c) P(
12(0+20))=
P(10)= 12*10*10=
50= Pnajw. . ...
29 lis 20:01
Tadeusz:
S
max dla p
w
S
max=

?
29 lis 20:03
FHA: kapuje już
29 lis 20:06
FHA: dzięki
29 lis 20:12
Tadeusz: −
29 lis 20:15
FHA: Odnosnie c) punktu.
Sprawdzam w przedziale (0,20) tak?
tylko nie wiem skąd to p= 10 wychodzi
mam wzór:
1/2a*(20−h), p = −b/2a
29 lis 20:20
Jędrek:
| | 1 | | −10 | |
f(a)= − |
| a2+10a amax= |
| = ..... |
| | 2 | | 2*(−0,5) | |
29 lis 20:24
FHA: no tak skrocenie wzoru.. dzięki
29 lis 20:26
pigor: ..

, szkoda, że moje "gotowce" są strawne chyba
dla chcących myśleć nie "po bożemu", tylko ... tfu...

inaczej
29 lis 20:29
Metis: pigor największych zawsze doceniają po ...
29 lis 21:03