matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica Ciągu
arcctg:
n+1
lim(n→
∞
)
n(ln(n+1)−ln(n)
Jak obliczyć taką granicę ciągu?
29 lis 19:22
pigor:
..., z własności granicy funkcji ciągłych przy tym edytorze może mi się uda np. tak ::
n+1
n+1
lim
n→
∞
= lim
n→
∞
=
n(ln(n+1)−ln(n)
nln
n+1
n
n+1
n+1
= lim
n→
∞
= lim
n→
∞
=
ln(1+
1
n
)
n
lne
n+1
= lim
n→
∞
= lim
n→
∞
(n+1)=
∞
...ufff . ...
1
29 lis 19:33
Jędrek:
n+1
1
n+1
(
)
n
=(1+
)
n
→e ⇒ ln(
)
n
→ 1
n
n
n
29 lis 19:35