matematykaszkolna.pl
Geometria analityczna. Wiola: rysunekA(−2,4), B(2,2) i C(6,5) mam obliczyć pole tego trójkąta, ale jak obliczyć wysokość?
29 lis 19:15
Metis: W kartach wzorów masz wzór na pole trójkąta w układzie współrzędnych oblicz go.
 c*h 
Później skorzystaj ze wzoru P=

2 
Bok na która opuszczona jest wysokość obliczysz najpierw licząc współrzędne wektora, a potem jego długość. Porównaj otrzymane wcześniej pole do wzoru...
29 lis 19:21
pigor: ..., np. z równania 12|AB|*h= P (gdzie P − pole ΔABC znajdziesz mając wierzchołki A,B,C), czyli h=2P|AB| i tyle ... emotka
29 lis 19:21
zombi: Prościej jest wykorzystując wzór z wyznacznikami. Pole trójkąta A,B,C mając dane współrzędne tych punktów możemy obliczyć ze ze wzoru
 1 
PABC =

|det(AB,AC)|, gdzie AB,AC to wektory.
 2 
Mając dane współrzędne A=(xa,ya), B=(xb,yb), C=(xc,yc). Łatwo policzymy współrzędne wektorów AB i AC. Bo AC = [xc−xa, yc−ya] i AB = [xb−xa, yb−ya]. Wyznacznikiem pary wektorów AB i AC nazywamy liczbę det(AB,AC) = det([xb−xa, yb−ya],[xc−xa, yc−ya]) = (xb−xa)(yc−ya)−(xc−xa)(yb−ya) Z tą wiedzą łatwo i szybko możesz policzyć pole trójkąta mają dane A,B,C.
29 lis 19:33
Gustlik: Zombi ma rację, metodę wyznacznikową liczenia pól opisałem tutaj: https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=3423 . Wzór z karty maturalnej wywodzi się z wektorów, ale jest długi i ciężko strawny, szczerze mówiąc, nie wiem, czemu go uczą zamiast wektorowego.
1 gru 00:33