Geometria analityczna.
Wiola:

A(−2,4), B(2,2) i C(6,5) mam obliczyć pole tego trójkąta, ale jak obliczyć wysokość?
29 lis 19:15
Metis: W kartach wzorów masz wzór na pole trójkąta w układzie współrzędnych oblicz go.
| | c*h | |
Później skorzystaj ze wzoru P= |
| |
| | 2 | |
Bok na która opuszczona jest wysokość obliczysz najpierw licząc współrzędne wektora, a potem
jego długość.
Porównaj otrzymane wcześniej pole do wzoru...
29 lis 19:21
pigor: ..., np. z równania
12|AB|*h= P (gdzie P − pole ΔABC
znajdziesz mając wierzchołki A,B,C), czyli
h=2P|AB| i tyle ...
29 lis 19:21
zombi: Prościej jest wykorzystując wzór z wyznacznikami.
Pole trójkąta A,B,C mając dane współrzędne tych punktów możemy obliczyć ze ze wzoru
| | 1 | |
PABC = |
| |det(AB→,AC→)|, gdzie AB→,AC→ to wektory. |
| | 2 | |
Mając dane współrzędne A=(x
a,y
a), B=(x
b,y
b), C=(x
c,y
c). Łatwo policzymy współrzędne
wektorów AB i AC. Bo AC
→ = [x
c−x
a, y
c−y
a] i AB
→ = [x
b−x
a, y
b−y
a].
Wyznacznikiem pary wektorów AB i AC nazywamy liczbę
det(AB
→,AC
→) = det([x
b−x
a, y
b−y
a],[x
c−x
a, y
c−y
a]) =
(x
b−x
a)(y
c−y
a)−(x
c−x
a)(y
b−y
a)
Z tą wiedzą łatwo i szybko możesz policzyć pole trójkąta mają dane A,B,C.
29 lis 19:33
1 gru 00:33