Dowód / powtórzenie z funkcji
FHA: Dane jest funkcja: f(x)= 1 / x. Pewne trzy argumenty tej funkcji tworzą ciąg arytmetyczny o
pierwszym wyrazie a i róznicy r.
Zapisalem tak:
a
2=a
1+r ....
−−−−−−−
a
1,a
1+r,a
1+2r
Wykaż ze jesli odpowiadające im wartosci funkcji tworzą ciag geometryczny to r=0
Zapisałem tak:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| , |
| , |
| − ciąg geometryczny |
| a1 | | a1+r | | a1+2r | |
i co dalej, podpowiedź?
29 lis 19:12
Jędrek:
Z def, ciągu geometrycznego
a
2+2ar=a
2+2ar+r
2 ⇒ r
2=0 ⇒r=0
29 lis 19:19
FHA: nie bardzo rozumiem ten zapis
a / a+r = a +r / a+2r
29 lis 19:35
Jędrek:
teraz sam to zapisz ... i wszystko będzie jasne jak
29 lis 19:37
FHA: a2 = a1*q
a3= a1 * q2
29 lis 19:38
Jędrek:
Zapisz tak, jak podaję!
29 lis 19:39
FHA: a
3/a
2 = a
4 /a
3
29 lis 19:41
Jędrek:
Nie wykładniki potęg " ino"

wskaźniki wyrazów
| | | | | | a | | a+r | |
w tym zadaniu : q= |
| = |
| ⇒ |
| = |
| |
| | | | | | a+r | | a+2r | |
29 lis 19:46