Rozwiązać równanie
pawell93: Witam, mógłby mi ktoś pomóc z takim przykładem? Należy rozwiązać następujące równanie:
|x+2| + |x2−4| + |x2+2x| = 0
Chciałbym rozwiązać to korzystając z definicji wartości bezwzględnej ale nie wiem jak
uporządkować wyrażenia pod wartościami bezwględnymi.
29 lis 18:43
ICSP: suma trzech liczb nieujemnych jest równa zero wtedy gdy wszystkie trzy są równe 0
x = −2
29 lis 18:49
pawell93: A czy można jakoś to rozpisać żeby do tego wniosku dojść?
29 lis 18:50
razor: x+2 = 0 i x2−4 = 0 i x2+2x = 0
29 lis 18:51
ICSP: Można,
|a| + |b| + |c| = 0
|a| = 0 i |b| = 0 i |c| = 0
a = 0 i b = 0 i c = 0
29 lis 18:52
pawell93: Właśnie z ostatnim składnikiem mam problem czy należy to zrobić tak?
|x2+2x| = 0
x2 + 2x = 0
x(x+2) = 0
x = 0 ∨ x = −2
29 lis 18:56
ICSP:
29 lis 18:57
pawell93: Dzięki za pomoc.
29 lis 18:58