zespolone! :D
aga: korzystajac z interpretacji geometrycznej modulu roznicy liczb zespolonych wyznaczyc i
narysowac zbiory liczb spelniajacych warunki: |x−iy+2−3i|<5.
mam nadzieje, ze znajdzie sie ktos, kto to rozumie

bardzo prosze o szybkie rozwiazanie

z−iy to oczywiscie sprzezenie z, ale nie umialam tego tu wstawic inaczej
29 lis 18:08
pigor: ..., niech z=x+iy, to |z|= √x2+y2 ⇒ |z|2= x2+y2,
więc tu masz :
|x−iy+2−3i|< 5 ⇔ |x+2 −(y+3)i|< 5 /2 ⇔ |x+2 −(y+3)i|2< 52 ⇔
⇔ (x+2)2+(y+3)2 < 52 − geometrycznie to zbiór par liczb (punktów)
wnętrza koła (koła bez punktów jego brzegu − okręgu) o środku w
S=(−2,−3) i promieniu r=5.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
te punkty to także składowe (współrzędne) wektorów zaczepionych w (0,0)
29 lis 18:35
aga: dzieki dzieki
29 lis 18:54