matematykaszkolna.pl
pytanie Das: f: R−>R; f(x) = 3x2−x+2 co oznacza R−>R
29 lis 18:01
Saizou : na poziomie lo wystarczy wiedzieć że funkcja f bierze argumenty ze zbioru R i przekształca je na zbiór R czyli zbiór wartości funkcji
29 lis 18:08
Das: czyli jak mam łączyć funkcje i mam podane f(x):R−−>R, f(x) = x3−x+1 g(x):R−−>R,g(x)=2x to oznacza, że mogę je łączyć?
29 lis 18:12
Saizou : co rozumiesz pod pojęciem łączyć ?
29 lis 18:13
Das: Wyznacz o ile istnieją funkcję f◯g i g◯f Takie mam polecenie, ale nie wiem kiedy mogę funkcję łączyć a kiedy nie
29 lis 18:15
Das: składanie funkcji to się chyba nazywa
29 lis 18:28
Saizou : no tak funkcję możemy składać kiedy zbiór wartości pierwszej funkcji jest dziedziną drugiej
29 lis 18:29
Saizou : inaczej zapisując jeśli f: X→Y i g: Y→Z to h: X→Y , gdzie h=f ◯ g
29 lis 18:31
Das: a jak mam np f: R\{0} −> R g: R−>R to co w takim przypadku? moge f◯g z tego co rozumiem, ale nie moge? g◯f?
29 lis 18:35
Saizou : f ◯ g jest nie wykonalne ale g ◯ f już tak
29 lis 18:39
3Silnia&6: Wczesniej tez nie mogles, musza byc roznwartosciowe, ogolnie wzajemnie jednozaczne ( bijekcja ) .
29 lis 18:40
Saizou : znaczy się na odwórt emotka mówisz dobrze f o g jest wykonalne
29 lis 18:40
Das: czyli jak robie f ◯ g to funkcja f musi sie zawierać w g? Jezeli mam f i g w zbiorze R, ale funkcja f jest np R\{3} to mogę tylko: f◯g? bo juz sie potraciłem
29 lis 18:45
Das: "no tak funkcję możemy składać kiedy zbiór wartości pierwszej funkcji jest dziedziną drugiej" czyli jak jest f(x): A−−>B to A=? B=? dziedzina czy zbiór wartości?
29 lis 18:48