Wykaż, że prawdziwe jest równanie. Proszę o opis rozwiązania.
J: (11−√21)0,5 + (11+√21)0,5=√42
29 lis 18:01
Ditka:
| | (11−√21)0.5 | |
=(11+√21)0.5[ |
| +1]= |
| | (11+√21)0.5 | |
| | (11−√21)0.5(11−√21)0.5 | |
(11+√21)0.5[ |
| +1]= |
| | (11+√21)0.5(11−√21)0.5 | |
| | 21−√21 | |
(11+√21)0.5 |
| =110√(11+√21)(212−42√21+21) |
| | 10 | |
jak się to pooblicza to wychodzi
29 lis 18:39
Eta:
Jeżeli taka równość zachodzi , to przekształcamy ją równoważnie
Obustronnie do kwadratu
11+√21+2√(11+√21)(11−√21)+11−√21 =42
22+2√121−21= 42
22+2*10 =42
42=42
zatem taka równość jest prawdziwa
29 lis 18:44