Mnożenie macierzy
Evina: Witam. Jak pomnożyć takie macierze?
| cosa −sina | | cosB −sinB |
| sina cosa | x | sinB cosB |
29 lis 17:37
Evina: Nikt nie pomoże?
30 lis 16:18
AS:
|a b| x |e f| |a*e + b*g a*f + b*g |
|c d| |g h| = |c*e + d*g c*f + d*h|
30 lis 16:31
PW: Zwyczajnie − "wiersze mnożymy przez kolumny"
a11 = cosαcosβ + (−sinα)sinβ = cosαcosβ − sinαsinβ = cos(α+β)
(to ostatnie to tajemna wiedza z trygonometrii)
a12 = cosα(−sinβ) + (−sinα)cosβ = −(sinαcosβ+cosαsinβ) = − sin(α+β)
Pierwszy wiersz iloczynu już jest, teraz policz a21 i a22:
a21 = sinαcosβ + cosαsinβ = ...
a22 = ...
30 lis 16:31
Evina: Dzięki
1 gru 21:21