Rozwiąż równanie
asd: (3−x)2=(4−x)2
32−2*3*(−x)+x2=42*2*4*(−x)+x2
Proszę o sprawdzenie, jeśli bd dobrze dalej sobie sam poradzę.
29 lis 17:07
Tadeusz:
... niestety nie
29 lis 17:12
asd: A mogę wiedzieć, gdzie jest błąd ?
29 lis 17:18
Tadeusz:
... po prostu wróć do znaków we wzorach skróconego mnożenia
29 lis 17:20
asd: No tak ale co przyjąć za "a" a co za "b" ?
29 lis 17:26
asd: 32−2*3(−x)+x2=42−2*4(−x)+x2 gdzie tutaj jest błąd, skoro rozpisałem to zgodnie ze wzorem
skróconego mnożenia ?
29 lis 17:30
Tadeusz:
już w drugim czynniku zdublowałeś minusy
29 lis 17:39
asd: 32−2*3*x+x2=42−2*4*x+x2
a tak ?
29 lis 17:44
pigor: ..., no to, lub tak :
(3−x)2= (4−x)2 ⇔ (3−x)
2− (4−x)
2= 0 ⇔ (3−x−4+x) (3−x+4−x)= 0 ⇔
⇔ −(−2x+7)= 0 ⇔ 2x−7= 0 ⇔
x= 3,5 ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a może np. tak :
(3−x)2=(4−x)2 ⇔ |3−x|= |4−x| ⇔ |x−3|= |x−4| ⇔
⇔ x−3= −(x−4) v x−3= x−4 ⇔ x−3= −x+4 v −3= −4 ⇔
⇔ 2x=7 v x∊∅ ⇔
x= 3,5 . ... .
29 lis 17:47
Tadeusz:
... i to jest problem wynikający ze sposobu uczenia i uczenia się
albo:
(a2−b)=(a+−b)2=(a)2+2a(−b)+(−b)2
albo:
(a−b)2=(a−b)2=(a)2−2a(b)+(b)2
29 lis 17:48