trygonometria
patkiii: Rozwiąż równanie sin2x=−1/2 dla x∊<0;2π>
Coś źle mi wyszło. Ja to zrobiłam tak:
sin2x=−1/2
(2x=−π/6+2kπ lub 2x=7/6π+2kπ) i k∊C
(x=−π/12+kπ lub x=7/12π+kπ) i k∊C
Dla k=0
(x=−π/12 lub x=7/12π) i x∊<0;2π> ⇒ x=7/12π
Dla k=1
(x=11/12π lub x=19/12π) i x∊<0;2π> ⇒ x=11/12π lub x=19/12π
Dla k=2
(x=23/12 lub x=31/12π) i x∊<0;2π> ⇒ x=23/12π
a więc moja odp. to x∊{7/12π; 11/12π; 19/12π; 23/12π} a w książce jest tylko x∊{7/12π; 11/12π}
29 lis 17:01
patkiii: ?
29 lis 17:09
Tadeusz:
w treści masz x∊<0:2π>
a plączesz się nie wiadomo po co z −π/6
29 lis 17:17
patkiii: bo najpierw rozwiązałam to normalnie, jakby nie było tego przedziału, lecz potem uwzględniam
przedział przez co rozważam przypadki z k
29 lis 17:25
patkiii: ja zawsze takie zadania tak robię. (tym sposobem na k). Wiem że niektórzy rysują wykres i na
nim wyznaczają rozwiązania, które należą do przedziału. Ja wolę na k. Zawsze zadania tym
sposobem wychodziły, ale to jakoś nie chce
29 lis 17:34