złozenie funkcji
Michal: wyznacz o ile istnieja funkcje f◯g i g◯f
1. f: R−−>, f(x)=|x|,
g:R−−> g(x)=x2−1
mniej więcej wiem jak się to robi, ale kiedy można funkcję połączyć a kiedy nie?
29 lis 16:54
Michal: f;R−−>R, f(x) = |x|
g: R−−>R,g(x)=x2−1;
tak powinno być.
29 lis 16:55
Kamcio :): f) funkcje odwrotne istnieją na przedziałach (−∞;0) , [0,∞) na tych przedziałach f(x) jest
równa kolejno
f(x)=−x
f(x)=x
teraz wyznaczasz funkcję odwrotną czyli f−1(x)=−x i w drugim przedziale f−1(x)=x
generalnie chodzi o to że funkcja posiada funkcję odwrotną gdy jest na danym przedziale
różnowartościowa (ściśle monotoniczna)
29 lis 16:58
Michal: szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem. Widziałem przykłady takie zwykłe bez wartości bezwzględnej
i tak tylko za x się podstawiało to co było w drugiej..
29 lis 17:03