narysuj wykres funkcji y=f(x) i y=g(x) a następnieznajdż współrzędneprzecięcia t
biedny żuczek z matmy: mam zadanie do rozwiązania...uczyłam się matematyki bardzo dawno temu ,potrzebuje pomocy...
narysuj wykres funkcji y=f(x) i y=g(x) a następnieznajdż współrzędneprzecięcia tych wykresów
f(x) = x+2
x
g(x) = 2x+3
29 lis 16:53
29 lis 16:58
biedny żuczek z matmy: tak
29 lis 16:59
biedny żuczek z matmy: czy możesz mi rozwiązać krok po kroku?
29 lis 17:00
Krystek:

2x+3=x+2⇒x=−1 i y=1 W(−1,1)
29 lis 17:00
Krystek: O to zmienia postać!
29 lis 17:00
biedny żuczek z matmy: dasz radę ?
29 lis 17:12
Tadeusz:
29 lis 17:26
biedny żuczek z matmy: nie rozumiem
29 lis 17:28
Tadeusz:
x≠0
x+2=2x
2+3x ⇒ 2x
2+2x−2=0 ⇒ x
2+x−1=0
| | −1−√5 | | −1+√5 | |
Δ=5 x1= |
| x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
y
1=

? y
2=

?
29 lis 17:32
Tadeusz:
| | x+2 | | 2 | |
g(x)= |
| =1+ |
| ... to funkcja wymierna ... jej wykresem jest hiperbola (na zielono) |
| | x | | x | |
f(x)=2x+3 ... to funkcja liniowa ... jej wykres to prosta (fiolecik)
29 lis 17:38
biedny żuczek z matmy: a krok po kroku?
29 lis 17:39
biedny żuczek z matmy: super już lepiej
a f(x)=2x+3 jak z tym rozwiązaniem...?
ja poprostu muszę wiedzieć dokładnie co skąd się bierze ....sorry ale tylko w ten sposób
zrozumiem
29 lis 17:41
biedny żuczek z matmy: skąt ty znalazłes ten 3x?
29 lis 17:56
biedny żuczek z matmy: skąd?
29 lis 17:56
Tadeusz:
... punkty przecięcia to punkty wspólne ... należące do obu funkcji
| | x+2 | |
zatem |
| =2x+3 ⇒ x+2=x(2x+3) itd−  |
| | x | |
29 lis 18:05
biedny żuczek z matmy: napisz prosze cyfry jakie zaznaczyłeś na wykresie?
29 lis 18:16
biedny żuczek z matmy: wyliczyłes deltę
wzór który znam tj Δ = bkwadrat − 4ac...jak ci wyszło 5 i −1
29 lis 18:19
biedny żuczek z matmy: x1 = −b+pierw z Δ
x2= −b−pierw zΔ
29 lis 18:22
undefined: Tak jak napisali powyżej po prostu sprawdzasz kiedy f(x) = g(x)
x+2 = x(2x+3)
x + 2 = 2x
2 + 3x
2x
2 +2x − 2 = 0
x
2 +x − 1 = 0
Δ= 1
2 − 4(−1) =1+4 = 5
29 lis 18:32
undefined: teraz podstaw x1 x2 do którejś z funkcji i oblicz prosto y1 y2
29 lis 18:34
biedny żuczek z matmy: ah ok...rozumiem...dzięki
29 lis 18:35