wersory
kyrtap: Znaleźć wersor który jest prostopadły do wektorów u
→ =(−1,3,0) , v
→ = (0,1,1) o co tutaj
chodzi
29 lis 16:39
Janek191:
→
x − to wektor prostopadły do obu wektorów mający długość x = 1
Wykorzystaj iloczyn skalarny :0
→
x = [ a , b, c]
29 lis 16:42
kyrtap: czyli co mogę zrobić układ równań że
√a2 + b2 + c2 = 1 ⋀ u
→◯x
→ = 0 ⋀ V
→ ◯x
→=0
29 lis 16:47
pigor: .. wektor ⊥ do danych wektorów to np. wektor ⊥ do płaszczyzny
rozpiętej na tych wektorach, czyli ich...

iloczyn wektorowy, a więc cóż
nowe pojęcie ...

itd, itp. ; ja bym nie potrafił tak ...

, ale pozdrawiam
29 lis 16:51
Janek191:
→ →
x o u = a*(−1) + b*3 + c*0 = − a + 3 b = 0
→ →
x o v = a*0 + b*1 + c*1 = b + c = 0
oraz
√a2 + b2 + c2 = 1
więc
→
| | 3 | | 1 | | 1 | |
x = [ − |
| , − |
| , |
| ] |
| | √11 | | √11 | | √11 | |
===========================
29 lis 16:55
Janek191:
→ →
x o u = a*(−1) + b*3 + c*0 = − a + 3 b = 0
→ →
x o v = a*0 + b*1 + c*1 = b + c = 0
oraz
√a2 + b2 + c2 = 1
więc
c = U{1{[
√11}
→
| | 3 | | 1 | | 1 | |
x = [ − |
| , − |
| , |
| ] |
| | √11 | | √11 | | √11 | |
===========================
29 lis 16:55
pigor: ..., lub tak :
| i j k |
u x v=|−1 3 0 | = 3i−k+j=
[3,−1,1] = w ⊥ do danych wektorów i |w|= |u x v|=
√11 ⇒
| 0 1 1 |
⇒
j =w|w|=
1√11 [3,−1,1] − szukany
wersor (wektor jednostkowy) .
29 lis 17:20
kyrtap: nie czaję tego z iloczynem wektorowym
29 lis 17:24
kyrtap: i jeszcze mam jedno pytanie odnośnie Janka rozwiązania czy nie będzie dwóch wesorów bo b
| | 1 | | √1 | |
powinien być równy − |
| lub |
| |
| | √11 | | √11 | |
29 lis 17:29
Mila:
[3,1,−1], [−3,−1,1] − znormalizować.
29 lis 17:51