Rozwiąż równanie dla z.
Magnificencja: Rozwiąż równanie dla z.
(1+3i)z + (2 − 5i)(sprzeżone z) = 2i −3
Wychodzi mi z = 3/19 − 10i/19
Ale to jest źle, bo po podstawieniu daje sprzeczność.
Może ktoś mi rozwiázać to równanie?
29 lis 16:13
zzz: sprzężone z to jakby co z=x−iy
29 lis 16:20
Janek191:
z = a + b i
_
z = a − b i
wiec
( 1 + 3 i )*( a + b i) + ( 2 − 5 i)*( a − b i) = 2 i − 3
a + b i + 3a i − 3 b + 2 a − 2bi − 5a i − 5 b = − 3 + 2 i
(3a − 8 b ) + ( −2a − b ) i = − 3 + 2 i
3 a − 8 b = − 3 i − 2a − b = 2
więc b = − 2a − 2
3 a − 8*( − 2 a − 2) = − 3
3a + 16a + 16 = − 3
19 a = − 19
a = − 1
======
b = − 2*(−1) − 2 = 0
===============
więc
z = − 1
======
29 lis 16:24