wyznacz granicę
opaopa: witam, mam problem z następującą granicą:
√3n3−5n2+4 <−− pierwiastek jest n−tego stopnia, nie drugiego
robiąc to za pomocą tw. o 3 ciągach nie wychodzi, a wyciągając pod pierwiastkiem mam
(3n3)1/n i nic się z tym nie da zrobić
ktoś coś poradzi?
29 lis 16:06
opaopa: chyba, że chodzi o to:
(3n3)1/n, jeśli n−>∞, to 1/n−> 0, a więc granica jest równa 1? (3n3)0?
29 lis 16:46
ICSP: √3n3 − 5n2 + 4 = n3/2 * √3 − 5/n + 4/n3 → ∞
29 lis 16:51
opaopa: @ICSP pierwiastek jest n−tego stopnia, nie drugiego
29 lis 16:59
razor: n√4 ≤ n√3n3−5n2+4 ≤ n√3n3+3n3+3n3
n√4 ≤ n√3n3−5n3+4 ≤ n√9*n√n*n√n*n√n
lim n√4 = 1
lim n√9*n√n*n√n*n√n = [1*1*1*1] = 1
29 lis 17:02
opaopa: @razor w tw o 3 ciągach po lewej stronie nie powinna być najwieksza liczba, ale jeden raz?
czyli w tym przypadku samo 3n3? rozpisując również wyjdzie 1, ale zaskoczyła mnie 4 zamiast
3n3
29 lis 17:26