zrobiłem potęgowanie i pozbyłem się dzielenia:
21005(−√22+√22i)−(417i−217)
zrobiłem to dobrze czy tylko nie umiem zamienić tego w coś takiego:
−21005+117+i(21005−417)?
Jeżeli wszystko jest ok to proszę o wyjaśnienie jak to zamienić
| −i−1 | (i+1)(3i−5) | −3−2i−5 | −4 | −1 | |||||
= | = | = | + | i | |||||
| 3i+5 | 25+9 | 34 | 17 | 17 |
| −4 | −1 | 4 | 1 | |||||
21005i−21005 + | + | i = −21005− | + i(21005− | ) | ||||
| 17 | 17 | 17 | 17 |
| −i−1 | (i+1)(3i−5) | −3−2i−5 | −4 | −1 | |||||
= | = | = | + | i | |||||
| 3i+5 | 25+9 | 34 | 17 | 17 |
| −4 | −1 | 4 | 1 | |||||
21005i−21005 + | + | i = −21005− | + i(21005− | ) | ||||
| 17 | 17 | 17 | 17 |
.
Napiszę jak zrobiłem to i może ktoś będzie w stanie stwierdzić gdzie jest błąd/jak to zamienić
lub czy może taki zapis zostać,
(1+i)2011−i−13i+5
x=1
y=1
r=√2
sina=√22
cosa=√22
pierwsza ćwiartka ,więc
z=√2(cos14pi+isin14pi)
z=21005*2(cos14pi*2011+sin14pi)
z−21005*2(cos502,75pi+isin502,75pi)
druga ćwiartka ,więc
z=21005*2(cos34pi+isin34pi)
z=21005*2(−√22+√22i)
z=21005*(−√2+√2i)
i−13i+5 wyszedł 417i−117
21005(−√2+√2i)−(417i−117)
2.
proszę o rozwiązanie tego (normalnie znalazłbym pierwszy pierw. potem dzielenie i wszystko
byłoby ok. ,a tak nie wiem jak to ugryźć
(1−i)z3+(−5−3i)z2+(−2+8i)z+4=0
nikt nie potrafi drugiego?