oblicz pole powierzchni ostrosłupa prawidłowego
Cyryl: oblicz pole powierzchni ostrosłupa prawidłowego trójkątnego którego wysokość ma 12cm, a krawędż
boczna 15cm. Proszę pomóż.
29 lis 15:19
Janek191:

x
2 + 12
2 = 15
2
x
2 = 225 − 144 = 81
x =
√81 = 9
oraz
2*13,5 = a
√3 / :
√3
a = 9
√3
=======
zatem
| | a2 √3 | | 81*3 *√3 | | 243 √3 | |
Pp = |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
h
b2 + (0,5 a)
2 =15
2
h
b2 = 225 − (4,5
√3)
2 = 225 − 60,75 = 164,25
P
Δ = 0,5 a*h
b = 0,5*9
√3*1,5
√73 = 6,75*
√3*73 = 6,75
√219
P
b = 3 P
Δ = 20,25
√219
oraz
| | 243√3 | |
Pc = Pp + Pb = |
| + 20,25 √219 |
| | 4 | |
===================================
29 lis 16:15